Iedereen die wel eens nachtdiensten draait kent het wel, het dipje. Waarbij je toch liever je ogen dicht doet en gaat slapen. Helemaal niet gek, want wij als mensen zijn gewend aan het dag- en nachtritme. Dit heeft te maken met de hoeveelheid (zon)licht die onze ogen opvangen. Op korte termijn kan je al snel te maken krijgen met mindere alertheid, slechtere concentratie en vermoeidheid. Dit heeft alles te maken met een slaaphormoon in je hersenen: melatonine. Licht heeft invloed op de aanmaak en afbraak van dit hormoon. Hoe minder licht je ogen binnenkrijgen hoe meer melatonine er wordt aangemaakt. 

Nachtwerken is niet iets wat onze gezondheid bevordert. We zijn wakker wanneer ons lichaam gewend is om lekker te slapen en ons lichaam dus eigenlijk uitstaat. Dit zorgt ervoor dat verschillende functies van ons lichaam ook aan het dutten zijn. Hierbij kan je denken aan de lichaamstemperatuur, urineproductie, spijsvertering en de hormoonspiegel. 

Met deze 6 tips zorg je extra goed voor jezelf tijdens het draaien van een nachtdienst. 

  1. Werk niet te veel nachtdiensten achter elkaar.
  2. Om van een nachtdienst te herstellen is 48 uur de tijd nodig, let dus op dat je jezelf deze tijd ook geeft.
  3. Probeer koffie aan het einde van je dienst te vermijden. 
  4. Loop een rondje of speel een potje tafeltennis om warm te blijven. 
  5. Voeg kleding met verwarmingselementen toe aan je garderobe. Vooral rond een uur of drie kan dit prettig zijn, dan is je lichaamstemperatuur namelijk het laagste. Kijk eens op ziekenhuiswinkel.com voor het aanbod verwarmde kleding.
  6. Eet vooral eiwitrijk voedsel, dit zorgt ervoor dat je alert blijft en blijf bij de vettere producten uit de buurt.